måndag 15 november 2010

Dokumentär om Peak Oil

Vår ekonomi är fortfarande till stora delar oljebaserad, vår s.k. ekonomiska tillväxt är alltså baserad på något vi förbrukar. Detta är alltså ingen tillväxt (något som växer) utan det är ren och skär konsumtion (något som minskar).

Enligt IEA finns det bara 10% mer olja än idag, men som framgick i förra inlägget på denna sida så är IEAs prognoser bara rent och skärt önsketänkande, ett politiskt beställningsjobb för att inte skapa kaos på världens börser. Men även om IEAs prognos stämmer så skjuter det bara upp den oljebaserade tillväxtsepoken ett par år.

Budskapet är att festen är över, den billiga energins era är över. Det är inte bara oljan som peakar utan även flera viktiga metaller kommer att peaka inom de närmsta åren eller så har de redan gjort det. Ett av de viktigaste ämnena för vårt moderna samhälle är fosfor som ingår i konstgödsel och det kommer också peaka om ett tiotal år.

Summa sumarium, samhället som vi är vana att se det, urbant, konsumtionshetsat och oljebaserat och slösande är dömt att gå under. "Fallet, fallet är det stora Babylon, som har gett alla folk att dricka av sin otukts vredesvin."

Se dokumentären här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du får gärna kommentera, men du får inte vara anonym. Jag anser att anonymiteten på nätet är ett otyg som får folk att vräka ur sig saker de inte kan stå för. Så skriv för- och efternamn om du vill kommentera.

Blogg listad på Bloggtoppen.se Musik